Het is schadelijk om de hele tijd naar bedrijven te wijzen voor misstanden in de kledingindustrie
Toen ik begon met schrijven over misstanden in de kledingindustrie dacht ik: het probleem is dat bedrijven alleen maar uit zijn op meer en meer winst. Dat is natuurlijk veel te simplistisch, zie ik inmiddels in. Het boek De oplossing is SimPol Hier vind je meer info over dit boek.van John Bunzl laat heel duidelijk zien waarom het niet juist is, of zelfs schadelijk kan zijn, om continu individuele bedrijven aan te wijzen als schuldige.
Het systeem maakt het moeilijk om stappen te zetten naar betere arbeidsvoorwaarden en milieuvriendelijkere productie
Dat gaat namelijk voorbij aan de complexe veelzijdigheid van het systeem waarin ze opereren. Een waarin kledingbedrijven, fabrieken en overheden wereldwijd met elkaar concurreren. Een systeem dat het moeilijk maakt om stappen te zetten naar betere arbeidsvoorwaarden en milieuvriendelijkere productie.
Door dit besef ben ik beter gaan luisteren naar de redenen die bedrijven aandragen in discussies over deze thema’s in de kledingindustrie. Daar zit een hoop kul tussen, maar soms ook een kern van waarheid, die te vaak onderbelicht blijft.
Problemen in de kledingindustrie afschuiven op hebzuchtige bedrijven is net zo onzinnig als zeggen dat het allemaal komt door fast fashion. Dat verklaart namelijk nog niks, en is naar mijn idee tekenend voor hoe we omgaan met moeilijk te doorgronden of begrijpen problemen: door er een duidelijke boeman voor aan te wijzen.
Een genuanceerd en eerlijk gesprek over de oorzaak van de problemen in de industrie komt hierdoor moeilijk tot niet op gang.
En dat brengt me op een derde realisering in 2021: dat de slechte werkomstandigheden in de industrie, of het nu lage lonen zijn of onveilige fabrieken, en de milieuvervuiling en verspilling door de sector, niet hét probleem zijn. Ze zijn een symptoom van een systemische weeffout. En om die te kunnen doorgronden moet je snappen hoe de industrie financieel en economisch werkt (of niet werkt). Iets wat ik naar mijn idee vooralsnog veel te weinig heb gedaan, waardoor de samenhang tussen deze problemen onzichtbaar werd. Juist die holistische blik, zo ben ik dit jaar meer dan ooit gaan beseffen, is hard nodig.
Dit artikel is afkomstig van De Correspondent. Geschreven door Emy Demkes, Correspondent Kleding