Search
Close this search box.
Roald Schaap ontwerpt in hartje Utrecht eerlijke kleding, mét een boodschap. © Angeliek de Jonge

AD.nl over New Habit

Roald (41) kan in streetwear zijn commentaar op de wereld kwijt: ‘Elk kledingstuk is een klein protest’

Meer dan duizend doden bij een ingestorte textielfabriek in Bangladesh lieten Utrechter Roald Schaap beseffen dat er iets mis was met de kledingindustrie. Nu verkoopt hij zijn eigen streetwear-merk New Habit, waarin hij zijn sociaal ondernemerschap, creativiteit én activisme kwijt kan.Steven de Groot 20-12-21, 12:30 Laatste update: 20-12-21, 12:34

,,Elke lijn heeft een thema. Deze, Comparison is the thief of joy gaat over het constante vergelijken van je eigen leven met sociale media. Don’t be a superstar zegt dat we niet in ons eentje de wereld kunnen redden.” In zijn kantoor in de Janskerk laat Schaap een aantal van zijn ontwerpen zien. ,,Volgend jaar komen we met een lijn over oorlog.” 

Het wordt duidelijk dat Schaap iemand is die zich bekommert over grote én kleine misstanden in de maatschappij. Zo vertelt hij tussen het tonen van zijn kleding door: ,,Ik vind het zo zonde dat de kleine winkels uit de Utrechtse binnenstad verdwijnen en dat hun plaats wordt ingenomen door grote ketens. Ik heb geprobeerd een zoekmachine op te zetten waarin je kon zoeken waar specifieke producten worden verkocht. Helaas kwam dit niet van de grond.” 

Dat was het moment dat ik ging beseffen dat er iets mis is met ons kapitalis­ti­sche systeem

Roald Schaap, kledingontwerper

Hij raakte volgens eigen zeggen gedesillusioneerd door het kapitalisme. ,,Jaren geleden werkte ik met een organisatie die huisvesting verzorgde voor ongedocumenteerde vluchtelingen. Dat was het moment dat ik ging beseffen dat er iets mis is met ons kapitalistische systeem, dat institutioneel bepaalde groepen achterstelt.”

Greenwashing

Hoe verenigt hij dit met zijn kledinglijn, met bijvoorbeeld een T-shirt dat 45 euro kost? Hij pakt één van de shirts uit een kledingrek: ,,Voel maar. Het is heel dikke, stevige stof. Het kost wat meer omdat er geld naar lonen en betere werkomstandigheden gaat. Daarbij zijn we lang niet zo duur als andere streetwearmerken.  Eerlijke kleding kost gewoon wat meer, maar de kwaliteit die je terugkrijgt is hartstikke goed.” Het ontwerpen van een kledinglijn is een droom die Schaap al sinds zijn studententijd koestert.

Toen in 2013 een textielfabriek in Bangladesh instortte, met meer dan duizend doden tot gevolg, werd bij hem het zaadje voor New Habit geplant. ,,Ik realiseerde me: dat moet anders. We willen hier veel en goedkoop kleding kopen. Daardoor is er in de fabrieken geen geld en geen drijfveer om te investeren in veiligheid en lonen.”

Voordat het echt mainstream werd, was streetwear vaak een soort commentaar op de wereld. Dat is een beetje verloren gegaan

Roald Schaap

Is New Habit dan niet het zoveelste duurzame merk? Schaap: ,,Er wordt veel met duurzaamheid gedaan als het gaat om milieuvriendelijkheid, zogenoemde greenwashing. Misschien zijn die kleren wel milieuvriendelijk, maar ze worden vaak nog steeds gemaakt door onderbetaalde arbeiders in slechte werkomstandigheden.”

Elk kledingstuk een protest

De keurmerken van New Habit garanderen eerlijke lonen voor de arbeiders die de kleding maken, dat deze gemaakt zijn van organisch materiaal en zonder het gebruik van giftige stoffen. Behalve dat de kleren eerlijk gemaakt zijn kaarten ze ook – net zoals Schaap – problemen in de maatschappij aan.

,,Voordat het echt mainstream werd, was streetwear vaak een soort commentaar op de wereld. Dat is een beetje verloren gegaan, maar ik wil het terugbrengen. Elk kledingstuk is een klein protest”, vertelt de ondernemer, verwijzend naar de opdrukken en opschriften in zijn ontwerpen. Elk probleem van de 21ste eeuw passeert hierbij de revue: klimaatverandering, mentale gezondheid, verslaving aan sociale media. Schaap lijkt als kleine ondernemer in zijn kledinglijn een uitlaatklep te hebben gevonden voor alle misstanden: ,,Hiermee viel snel het kwartje: ik kan hier mijn passies voor sociaal ondernemen, ontwerpen én mijn activisme in kwijt.”

Lees dit artikel op degelderlander.nl

Demonstratie in centrum Utrecht tegen wanpraktijken kledingindustrie

Geef een reactie

Mijn Winkelwagen
Wishlist
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën

KENNISMAKINGSKORTING

€ 5,- korting

Zodat jij ook kunt kennismaken met onze hoge kwaliteit, biologische, fairwear kleding