Zoek
Sluit dit zoekvak.
new habit - IMG 5770 bewerkt

Demonstratie in centrum Utrecht tegen wanpraktijken kledingindustrie

Een Utrechtse activist en ondernemer organiseert vandaag (donderdag 24 maart 2022, redactie) op de Neude een demonstratie tegen wantoestanden in de Aziatische kledingindustrie. Activist Roald Schaap wordt daarbij geholpen door kunstenaar Aniek Karina.  

Het doel van de demonstratie is om binnen Utrecht bewustzijn te creëren over de oorsprong van kleding die Utrechters aanschaffen. “Er is een groeiend besef in Nederland en in Utrecht rondom duurzaamheid van kleding”, aldus Schaap. “Maar de  aandacht voor het mensenrechtenverhaal achter de kledingproductie schuift telkens naar de achtergrond.”

Om daar verandering in te brengen wordt winkelend publiek in de binnenstad vandaag uitgenodigd op de Neude een zwarte tent in te stappen. Binnen volgt een ontmoeting met een maker van onze kleding. Aniek Karina, kunstenaar van interactieve belevingswerelden, helpt mee die ontmoeting tot stand te brengen.

Warenhuis

De directe aanleiding voor de demonstratie is dat het vandaag de Internationale Dag is voor het Recht op de Waarheid omtrent grove Mensenrechtenschendingen.

Begin december vorig jaar startte initiatiefnemer Schaap zijn eigen streetwearmerk met de naam ,New Habit’. Het gaat om kleding die op een zo eerlijk mogelijke manier gefabriceerd is in confectiefabrieken in Azië. De kleding is online verkrijgbaar en verder exclusief te vinden in het duurzame warenhuis GreenUp op de Utrechtse Stadhuisbrug.

Impact

De kiem voor het idee werd gelegd toen in 2013 in Bangladesh een textielfabriek instortte. Daarbij kwamen 1.134 mensen om. De wereld schrok en een paar dagen later werd het zogeheten Bangladesh-akkoord gesloten; afspraken over veiligheid van de textielfabrieken in het land. De uitvoering komt, negen jaar later, nauwelijks van de grond.

“Deze nieuwe kledinglijn wil mensen laten nadenken”, aldus Roald. “En dat is ook het doel van de demonstratie vandaag op de Neude. Door de makers en de dragers van onze kleding met elkaar in contact te brengen belichten we hoe onze keus voor een kledingstuk in een Utrechtse winkel impact heeft elders in de wereld.”

AD.nl over New Habit

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Mijn Winkelwagen
Wishlist
Recent bekeken
Categorieën

KENNISMAKINGSKORTING

€ 5,- korting

Zodat jij ook kunt kennismaken met onze hoge kwaliteit, biologische, fairwear kleding